Ramazon ayyomida toʻgʻri ovqatlanish muhim ahamiyatga ega.
Uzoq soatlik ochlikdan soʻng, turli taomlarga boy iftorlik dasturxoni bizning Ramazonda sogʻlom ovqatlanish haqidagi orzularimizni yoʻqqa chiqarishi mumkin. Ramazon oyida roʻza tutish sogʻligimizni yaxshilashi mumkin, agar u toʻgʻri tutilgan boʻlsa, aks holda inson sogʻligʻiga zarar yetkazishi mumkin. Ramazonda toʻgʻri ovqatlanish haqida bilish, ovqatni faqat yangi mahsulotlardan tayyorlash juda muhimdir!
Ushbu Ramazonda sogʻlom ovqatlanish va oshqozon ichak tizimi salomatligini saqlash uchun quyidagi maslahatlardan foydalaning:
1. Taomlanishni xurmodan boshlang.
Xurmo — bu roʻza paytida kun davomida energiya bilan taʼminlaydigan uglevodlarning manbai hisoblanadi. Xurmo mevasi tolalari ovqat hazm qilish traktini ishlashini tartibga soladi. Bundan tashqari, xurmo magniy va kaliyga boy.
2. Koʻp miqdorda suv iching.
Ramazon bu yil ham kunlarning issiq paytiga toʻgʻri keladi, shuning uchun issiq havoda tanangizni suv bilan taʼminlash uchun yetarli miqdorda suv ichish juda muhimdir. Kun davomida chanqamaslik uchun ogʻiz ochilgandan keyin va saharlikdan oldin yetarlicha suv iching. Ovqatlanish uchun ruxsat berilganda 8 stakan suv ichishga harakat qiling.
3. Chanqatadigan ovqatlar va mahsulotlardan saqlaning.
Tuzli ovqatlar, konservalar, tuzlangan yongʻoqlar, bodringlar, baliqlardan saqlaning. Bundan tashqari, ziravorlarga boy ovqatlardan saqlaning, chunki ular sizda chanqoq hissini chaqiradi. Koʻproq meva va sabzavotlarni isteʼmol qiling, ular organizmning suv zaxiralarini yangilaydi va toʻldiradi.
4. Sekin, shoshmasdan iftorlik qiling.
Uzoq muddatli ochlikdan soʻng, tanaga katta miqdordagi oziq-ovqat tushishi – stressdir. Moʻtadil boʻlishga harakat qiling, iftorni xurmo, suv bilan boshlang, keyin shoʻrva, salat yeyishingiz mumkin. Bir muncha vaqt oʻtgach, asosiy taomga oʻting. Ortiqcha ovqatlanish ovqat hazm qilishda muammolar va oshqozon ogʻrigʻiga sabab boʻlishi mumkin.
Iftorni iliq shoʻrva bilan boshlash roʻza tutgandan keyin eng yaxshi ovqat boʻlib, organizmning ozuqaviy moddalarini toʻldiradi va tanani ogʻirroq ovqatlar uchun tayyorlaydi.
5. Taomingizda barcha kerakli moddalar guruhlari mavjudligiga ishonch hosil qiling.
Iftorda oqsillar, sabzavotlar, yormalar, mevalar va foydali yogʻlar kabi ovqatlar boʻlishi kerak.
6. Sogʻlomlashtiruvchi ovqatlarni tanlang.
Ratsioningizda don, yormalar, tovuq goʻshti, yogʻsiz goʻsht, baliq, zaytun moyi va mevalar boʻlishi kerak. Qovurilgan, shoʻr va yogʻli ovqatlardan saqlaning. Goʻsht, dukkaklilar, tuxum va sut mahsulotlari oqsilga boy. Ushbu oziq-ovqat mahsulotlaridan kamida bittasini har kuni isteʼmol qilishingiz kerak.
7. Shirinliklardan saqlaning.
Iftordan keyingi shirinliklar qorinda gaz toʻplanishiga sabab boʻladi va ovqat hazm qilishni buzadi. Bundan tashqari, u qondagi glyukoza miqdorini oshiradi, bu esa shirinliklarga boʻlgan ehtiyojni yanada oshiradi. Shuning uchun iftorlikdan 2–3 soatdan keyin shirinliklarni isteʼmol qilish tavsiya etiladi. Shirinliklarni foydaliroq mahsulotlarga – xurmo, quritilgan mevalar, shirin mevalar bilan almashtirish kerak.
8. Qahva (kofe) ichishdan tiyiling.
Ramazon oyida bosh ogʻrigʻi va uyqusizlikka yoʻl qoʻymaslik uchun kofe isteʼmol qilishni kamaytirishga harakat qiling.
9. Kuniga uch marta ovqatlanish. Ramazon oyida ham kuniga uch mahal ovqatlanish muhim ahamiyatga ega, bunda iftorlik, saharlik va ular orasida yengil tamaddi qilib olish kerak. Asosiy ovqatlanishingizni uch qismga boʻling. Uchdan bir qismi murakkab uglevodlar, uchdan biri yogʻsiz goʻsht yoki baliq, qolganlari esa sabzavot. Bu sogʻlom muvozanatli ovqatlanish boʻladi.
Yulduz MOʻMINOVA, oliy toifali vrach