Qalampirning foydali xususiyatlari

0
2228
marta koʻrilgan.

Ona yurt neʼmati — qalampir, murchni  xalqimiz azal-azaldan sevib ovqatlarga ishlatadi.  Xalq tabobatida qish kezlarida murch talqoni koʻplab dardlarga  malham sifatida qoʻllaniladi.

Masalan, uning talqoniga kungaboqar yogʻi qoʻshib badanga surilsa, et uvishishiga foyda qiladi, shamollashni oldini oladi.  Uch mahal  asalga talqon qoʻshib tomoqqa surtilsa, gazakning oldini oladi, Shuningdek,  unga aloy bargi sharbati va qoramayizni obdon aralashtirib  shimilsa tomoq  va umuman shamollashga malham boʻladi.

Qish kezlarida esa suvda murch qaynatilib piyoz toʻgʻrab,  qotgan non aralashtirilib ichilsa organizmdagi viruslarga qarshi kuchli malham boʻladi va immun tizimni mustahkamlaydi.

Murchning poyasi hamda  bargi ham foydali, ularni ezib  sochga surtilsa uni oʻstiradi.

Momotaloq boʻlgan joyga murchni kuniga uch mahal  dokaga surtib bogʻlansa, qotgan qonni shimdiradi. Kamquvvat kishi qizil  murchni 10 kun ovqatlarga solib isʼtemol qilsa, quvvatni oshiradi, qornida yigʻilgan yellarni haydaydi.

 Biroq jigarida, oʻtida, buyragida dardi boʻlganlar uni ehtiyot boʻlib ishlatganlari maʼqul.

Shoira Bekchanova, tibbiyot fanlari nomzodi, oliy toifali vrach

 

Yoyish

MULOHAZA BILDIRISH

Mulohaza kiritilmadi!
Ismi sharifingizni kiriting.