Jannat guli-rayhon

0
2892
marta koʻrilgan.

Rayhonni xalqimiz jannat guli, deya ardoqlaydi. Dumogʻiga xushbuy ufurib turishi uchun quloqqa taqib olishadi. Bu bejiz emas. Chunki u yuqumli kasallik tarqatuvchi mikroblardan va infeksiyalardan tozalaydi.

Uning yer ustki qismi tarkibida efir  moyi bor. U asosan kamfora va boshqa terpenoidlardan tashkil topgan. Undan kamfara olinadi. U yurak tomir tizimi ishini va nafas olishni qoʻzgʻatishda ishlatiladi, uni  ham ichish ham hidlash tavsiya qilinadi.

Bod kasalligida va shamollash kasalliklarida mushaklarning ogʻrigan joyiga  surtish yaxshi foyda beradi.

Tomoq ogʻriganda: 4 qoshiq maydalangan rayhon bargini 250 ml. qaynagan suvga solib, 20 daqiqa davomida pas olovda dimlang va suzib olib, kun davomida 2-3 marta iliq holda tomogʻingizni chaying.

Qovoqlar shamollashi uchun: 2 qoshiq maydalangan rayhon barglarini 500 ml. qaynagan suvga solib dimlang va sovutib suzgichdan oʻtkazing. Malhamga dokani botirib, qovoqlaringiz ustiga qoʻying.

Bosh ogʻriganda: Rayhon, mavrak, limonoʻtni baravar olib, 1 choy qoshigʻini 200 ml. qaynagan suvga aralashtirib, 20 daqiqa dimlang, tindirib, suzgichdan oʻtkazing va 1 choy qoshiq asal bilan aralashtirib iching. Bu ichimlik  tinchlantirish xususiyatiga  mavjudligi uchun bosh ogʻrigʻini qoldiradi.

Shoira Bekchanova, tibbiyot fanlari nomzodi

Yoyish

MULOHAZA BILDIRISH

Mulohaza kiritilmadi!
Ismi sharifingizni kiriting.